Hangi Yağ Yakıcı Supplement Daha Etkili
Havaların ısınmasıyla bütün kış boyunca kalın kıyafetlerin altında sakladığımız fazlalıklar ortaya çıktı. Şimdi herkes yaza kadar forma girmenin peşinde. Piyasada bunu vadeden pek çok yağ yakıcı supplement var. Hangilerinin en etkili olduğunu milli atletler ile çalışan spor hekimlerine ve diyetisyenlere sorduk.
Termojenik yağ yakıcılar gerçekten faydalı mı?
Öncelikle bir şeyin altını çizmeliyim. Termojenik ürünlerle yağ yakıcı ürünler birbirinden farklıdır. Termojenik ürünler; yeşil çay, guarana, Sibirya ginsengi, paprika ve hardal tohumu gibi bitkilerle bazal metabolizma hızını artıran takviyelerdir. Bütün vücut sistemi (sindirim, dolaşım, solunum) daha hızlı çalıştığı için daha fazla enerji harcar. Yani durduğumuz yerde kilo verirsiniz. Ancak bu ürünlerin metabolizma hızınızı ne kadar artırdığını söylemek kolay değildir. Sadece bu ürünleri kullanarak mucizevi bir dönüşüm beklemeyin. Benim kanaatim haracanan kaloriye katkısının yüzde 10’dan bile daha az olduğu yönünde.
Peki, yağ yakıcı ürünler nelerdir?
Bu ürün grubu altında sadece L-karnitin, CLA ve kafein yer alıyor. Benim favorim L-karnitin. Amino asit benzeri bu maddenin yüzde 95’i kas dokusunda bulunur. Karnitin, kan dolaşımındaki yağ asitlerinin mitokondri (hücrelerde yağların enerjiye çevrildiği yer) içine girişini kolaylaştırır. Nabız atışının yüzde 80’i geçmediği egzersizlerde, kanda yeterli L-karnitin varsa, yağlar öncelikli yakıt olarak kullanılır. Nabız atışının yüzde 80’i geçtiği egzersizlerdeyse, laktik asit birikimine bağlı oluşan yorgunluğu engeller ve egzersiz sonrası toparlanmayı iyileştirir. Burada altını çizmek istediğim nokta şu: L-karnitin belirli bir egzersiz seansında daha fazla kalori harcatmaz sadece harcanan kalorinin ağırlıklı olarak yağlardan elde edilmesini sağlar.
CLA’nın nasıl etki ettiğiyse hala gizemini koruyor. Bazı uzmanlara göre yağ hücrelerinin hacim olarak büyümesini engelliyor. Bazılarına göre bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Sebebi tam olarak bilinmese de araştırma sonuçları CLA’nın kilo vermeye katkısı olduğunu söylüyor. Üstelik sadece spor yapanlar değil, spor yapmayanlar da olumlu sonuçlar alınıyor.
Karnitin kullanırken beklentimiz ne olmalı?
Önceliğin sağlıklı beslenme ve doğru antrenman olduğu unutulmamalıdır. Yağ yakımıyla ilgili bir yüzde vermek doğru olmaz çünkü karnitin kullanımı dışında da bu oranı etkileyen faktörler var. Ancak uzun yıllardır milli sporcular ile çalışıyorum. Bu sporcuların müsabaka öncesi kendi sıkletlerinde mücadele etmek için kilo verme dönemleri oluyor. Bu dönemde L-karnitin kullanmasını tavsiye ettiğim sporcuların çok olumlu sonuç aldığını söyleyebilirim. Ayrıca eğer kilo vermek için önlerinde yeterli vakit yoksa L-karnitinin yanında termojenik ürünleri kullanmasını da tavsiye ediyorum.
L-karnitini ne zaman, hangi dozlarda kullanmalıyız?
Kanda insülin hormonu ne kadar fazlaysa karnitin de kaslara o kadar hızlı geçer. Bu nedenle, egzersizden bir buçuk saat kadar önce alınmasını önerdiğimiz karbonhidrat (insülin salgılanmasını sağlar) içeren ara öğünü takiben, egzersize 30 dakika kala kullanılması uygun olur. Deneyimlerime dayanarak önerdiğim doz, zayıflama programlarına destek olarak egzersiz öncesi 1,5-2 gram, sportif performansa katkı amacıyla 2 ila 5 gramdır. Spor yapılmayan günlerde de 0,5-1 gram kullanılabilir. Elbette sıvı formunun emilimi daha hızlıdır. L-karnitinle ilgili yakın tarihli çalışmadan elde edilen en önemli bilgi, egzersiz yapmayan sağlıklı kişilerde, kaslarda karbonhidratların yakılmasını azaltarak, depolanmasını sağladığı ve yağların yakılmasını hızlandırdığıdır.