KOMBİNASYONLAR
KAMPANYALAR
Barfiks Nasıl Çekilir? Barfiks Faydaları

Barfiks Nasıl Çekilir? Barfiks Faydaları

Barfiks, vücut ağırlığı ile yapılan en temel ve etkili egzersizlerden biri olarak gösterilmekte. Pek çok kas grubunu birlikte çalıştırması nedeniyle tercih edilen bu egzersiz, kapılara takılan aparatlar gibi farklı ekipmanlar sayesinde evde de kolaylıkla yapılabiliyor.

Doğru şekilde yapıldığı takdirde oldukça verimli bir antrenman olan barfiks ile ilgili bilmeniz gerekenleri tüm detaylarıyla bu yazımızda açıkladık.

Barfiks Nedir?

Barfiks, yüksek bir noktada bulunan barı çekerek vücudu bar üstü seviyeye kadar kaldırarak yapılan bir harekettir. Pek çok kas grubunu bir arada çalıştırması nedeniyle tercih edilen bu hareket, vücut ağırlığı ile yapılması nedeniyle ev ortamında bile yapılabilmektedir.

Barfiks çekmek özellikle kol ve sırt kasları üzerinde yüksek derecede direnç oluşturmaktadır. Doğru şekilde yapılması halinde pek çok konuda fayda sağlayan bir hareket olarak bilinmektedir.

Barfiks Çekmenin Faydaları Nelerdir?

Barfiks, birden fazla kas grubunu çalıştırması nedeniyle kompleks güç egzersizlerinden biri olarak kabul edilir. Pek çok faydası olan bu hareket profesyonellerden amatörlere kadar her seviyeden sporcu için faydalıdır.

Barfiks çekmenin temel faydaları aşağıdaki gibi sıralanabilir;

  • Postür bozukluklarını düzeltir: Sırt kaslarını geliştirmesi nedeniyle vücutta ortaya çıkan duruş bozukluklarının düzelmesine katkı sağlar.
  • Bileklerin daha güçlü olmasını sağlar: Çalıştırması zor kas gruplarından olan bilek kasları, barfiks sırasında gerilime maruz kalması nedeniyle gelişmektedir.
  • Kardiyo etkisi gösterebilir: Barfiks çekmek oldukça yüksek efor gerektiren bir egzersizdir. Bu nedenle düzenli ve yüksek setlerde yapılması halinde kardiyo etkisi yaratabilir.
  • Denge gelişimi sağlar: Gövdeyi tamamen çalıştıran kompleks bir güç egzersizi olması nedeniyle denge gelişimine katkı sağlamaktadır.

Barfiks Nasıl Çekilir?

Barfiks, faydalı olduğu kadar yapılması oldukça basit egzersizlerden biri olarak biliniyor. Aşağıdaki adımları izleyerek kolayca barfiks çekebilirsiniz;

  1. Kollarınızı omuz genişliğinde açarak barfiks barını tutun.
  2. Avuç içlerinizle barfiks demirini sıkı bir şekilde tutun.
  3. Çeneniz karşıyı işaret edecek şekilde vücudunuzu sabit ve sıkı bir formda tutun.
  4. Sırt kaslarınızdan destek alarak, çene bölgenizi barfiks barının üzerine çıkaracak şekilde kendinizi yukarıya doğru çekin.
  5. Vücudunuzu yavaşça aşağıya indirin.

Barfiks çekerken standart olarak kabul edilen bu yönteme pull-up adı da verilmektedir. Bunun dışında daha farklı barfiks yöntemleri de bulunmakta.

Chin-Up Barfiks Nasıl Çekilir?

Bir diğer barfiks yöntemi olan chin-up tekniğinde normal barfiksten farklı olarak barı avuç içleri yüzünüze bakacak şekilde tutmanız gerekiyor.

Bu yöntem ile barfiks çekerken sırt kaslarından çok kol kaslarınız üzerinde direnç oluşturuluyor. Özellikle omuz ve kol bölgenizi geliştirmek istiyorsanız tutuş açınızı değiştirerek bu yöntemle barfiks çekebilirsiniz.

Barfiks Sırasında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Barfiks çekmek her ne kadar kolay bir egzersiz olsa da doğru formda yapılmadığı takdirde kas gelişimi sekteye uğrayabilir. Bununla birlikte, yanlış çekilen barfikste sakatlık riski olduğunu da unutmamak gerekli.

Barfiks çekerken dikkat etmeniz gerekenler ve en sık yapılan hatalar aşağıdaki gibi;

  • Hızınızı iyi ayarlayın: Barfiks çekerken mutlaka tüm hareketlerinizin kontrollü olmasına dikkat edin. Çok yavaş veya çok hızlı hareket etmeniz kaslarınızı olumsuz etkileyebilir. Yine aynı şekilde formunuzun bozulduğu durumlarda ara vermeniz sakatlık riskini azaltacaktır.
  • Tutuş açısı: Eğer barfiks demirini geniş açıyla tutarsanız hareketi tam olarak bitiremezsiniz. Bu nedenle her zaman omuz hizasında tutmaya dikkat etmelisiniz.
  • Hareket açısı: Barfiks çekerken çenenizin barın üzerine kadar çıktığından emin olmalısınız. Yarım barfiks kimi zaman faydalı bir egzersiz olarak görülüyor olsa da en yüksek verimi elde edebilmek adına buna dikkat etmelisiniz.
  • Alt vücuttan destek almamalısınız: Barfiks çekerken vücudunuzun alt kısmından mümkün olduğu kadar az destek almaya çalışın. Bu egzersiz temelde üst vücuda odaklandığı için bu konuya dikkat etmeniz önemli.
  • Isınma hareketlerini ihmal etmeyin: Barfiks her ne kadar vücut ağırlığıyla yapılsa da ısınma hareketlerini ihmal etmemeniz çok önemli. Isınma ve esneme hareketlerini atlamanız sakatlıklara neden olabilir.

Barfiks Hangi Kasları Çalıştırır?

Barfiks birden fazla kas grubunu çalıştıran, verimli ve dengeli bir güç egzersizidir. Özellikle üst vücuda odaklanan bu antrenman, düzenli yapıldığı takdirde yüksek kas gelişimi sağlamaktadır. Bu antrenman sırasında çalışan temel kas grupları aşağıdaki gibi;

  • Kol kasları
  • Sırt ve kanat bölgesi kasları
  • Omuz kasları
  • Göğüs kasları
  • Karın ve alt karın kasları
%100 güvenilir
Etiket bilgilerinin %100 doğru olduğunu
taahhüt ederiz.
En yüksek kalite
Ham maddelerimizi Avrupa’daki en büyük sporcu besinleri üreticilerinden temin ediyoruz.
Üretim
Üretim kalitesini garanti edebilmek için ürünlerimizi fason olarak değil kendi tesislerimizde üretiyoruz.
Ürün desteği
Aldığın ürünler ile ilgili bize kolayca ulaşabilir ve merak ettiklerinizi uzman ekibimize sorabilirsiniz.