KOMBİNASYONLAR
KAMPANYALAR
Gaz Yapmayan Yiyecekler

Gaz Yapmayan Yiyecekler

Gaz sorunu, özellikle yemeklerden sonra her insanda görülebilmektedir. Özellikle mide ve bağırsak sorunları yaşayan kişilerin yaşam kalitesini büyük ölçüde etkileyebilen bu sorunun çözümü doğru beslenmekten geçiyor.

Gaz yapmayan yiyecekler tüketmeniz, doğru bir diyet ile beslenmeniz halinde gaz sorununun üstesinden kolayca gelebilirsiniz. Bu yazımızda sizler için gaz yapmayan yiyecekleri ve doğru beslenmenin nasıl olması gerektiğini anlattık.

Midede Gaz Neden Oluşur?

Midede yemeklerden sonra gaz oluşması gayet normal ve sağlıklı bir durum olarak kabul edilir. Özellikle belirli yiyeceklerin tüketiminden sonra daha sık ortaya çıkan bu durum iki farklı nedenle ortaya çıkmaktadır.

Gazların oluşumunda ilk sebep, yiyecekler içinde bulunan kükürt, karbondioksit ve benzeri maddeler ve çeşitli bakterilerdir. Oluşan gaz vücut tarafından doğal yollarla atılmaktadır. İkinci sebep ise yiyecekten bağımsız olarak, yutkunma esnasında mideye giren havadan kaynaklanmaktadır. Her iki sebep de normal ve sağlıklı kabul edilmektedir.

Gaz Yapmayan Hayvansal Gıdalar Hangileri?

Hayvansal gıdaların gaz yaptığı düşünülse de aslında bu durum bir yanılgıdan ibarettir. İşlenmemiş et ürünlerinin herhangi bir gaz problemine sebep olmadığı bilinmektedir.

  • Kırmızı et: Fermente ve ısıl işlem görmüş et ürünleri olmadığı sürece, işlem görmemiş kırmızı et herhangi bir gaz yapıcı özelliğe sahip değildir.
  • Beyaz et: Tavuk ve hindi gibi beyaz etler gaz yapmayan hayvansal gıdalar arasında yer almaktadır.
  • Balık: Birkaç istisna hariç balık türlerinin hiçbirinde gaz yapan bakteri veya içerik bulunmamaktadır.
  • Yumurta: Yumurta, sade şekilde tüketildiği zaman gaz yapmamaktadır. Ancak, bayat yumurtalarda kükürt oranı yüksek olduğu için gaz sorununa neden olabilir. Bununla birlikte, yumurtanın sarısında kükürt oranı yüksek olduğu için, tam olarak gaz yapmayacağından emin olmak adına sadece beyaz kısmını tüketebilirsiniz.

Hayvansal gıdalarda kullanacağınız sosların veya pişirirken eklenen diğer baharatların gaz yapabileceğini de unutmamalısınız.

Gaz Yapmayan Sebzeler Hangileri?

Sebzeler, özellikle yüksek lif içermeleri sayesinde gaz konusunda sorun yaşayan insanlar için ideal gıdalar arasında gösteriliyor. Dengeli şekilde beslendiğiniz ve doğru gıdaları tükettiğiniz sürece, özellikle sebze ağırlıklı bir diyetle gaz sorununu çözebilirsiniz.

  • Karahindiba: Karahindiba, içerik olarak en az gaz yapan sebzeler arasında gösterilmektedir.
  • Fesleğen: Fesleğen, sindirime yardımcı olan enzimler içerdiği gibi gaz yapmayan sebzeler arasında da ilk sıralarda gösterilmektedir.
  • Zencefil: Zencefil, özellikle içeceklerinizi tatlandırmak için muhteşem bir ilave olabilir. Herhangi bir gaz üreten bakteri içermeyen bu gıdayı güvenle tüketebilirsiniz.
  • Ispanak: Ispanak, haşlanarak tüketildiğinde herhangi bir gaz problemine yol açmamaktadır.
  • Marul: Marul, gaz sorunu yaşayan kişiler tarafından güvenle tüketilebilmektedir.
  • Domates: Beslenmenizi daha zengin hale getirmek için salatalarınıza domates ekleyebilirsiniz.
  • Salatalık: Büyük ölçüde su içeriğine sahip olan salatalık, yine gaz yapmayan sebzeler arasında gösterilmektedir.

Sebzelerin büyük bölümü gaz yapmamakta, lif içeriği ile sindirim sistemini desteklemektedir. Ancak, özellikle salata yapıyorsanız, salatada kullandığınız diğer malzemeler konusunda da dikkatli olmaya özen göstermelisiniz. En sağlıklı şekilde beslenebilmek adına, mümkün olduğu kadar az yağ tüketmeniz ve sebzelerinizi çiğ veya haşlayarak yemeniz tavsiye edilmektedir.

Gaz Yapmayan Meyveler Hangileri?

Sebzelerin aksine bazı meyvelerin gaz yaptığı bilinmektedir. Yaygın olarak tüketilen portakal, şeftali, kayısı ve armut gibi meyvelerin gaz problemi yaşatabildiği bilinen bir durum. Özellikle asidite açısından yüksek olan meyveler, sindirim sırasında mideye zorluk yaşatabilmekte, gaz oluşumuna yol açmaktadır.

Gaz yapmayan meyveler, genellikle asidik olmayan, su oranı yüksek meyvelerden oluşmaktadır.

  • Yaban mersini: Yaban mersini, aşırı tüketilmediği sürece gaz yapmayan meyveler arasında yer alır.
  • Kavun: Yaz aylarının vazgeçilmezlerinden olan kavun, gaz sorununa yol açmayan meyveler arasında ilk sıralarda bulunmaktadır.
  • Üzüm: Üzüm her ne kadar gaz yapmıyor olsa da kuru üzümün gaz sorunlarına yol açabileceğini unutmamalısınız. Yine aynı şekilde, üzüm suyunun da gaz yapabildiği bilinmektedir. Bu nedenle doğrudan, işlenmemiş üzüm tüketmeniz tavsiye edilmektedir.
  • Kivi: Kivinin içeriği büyük ölçüde sudan oluşmaktadır. Bu nedenle gaz yapmayan meyveler arasında gösterilir.
  • Ananas: Ananas her ne kadar farklı enzimler içeriyor olsa da gaz yapmayan meyveler arasında yer alır. Ancak, fazla tüketimde midede ağrıya neden olabilir. Yine aynı şekilde, ananasın bazı diğer gıdalar ile tüketilmesi halinde gaz yaptığına rastlayabilirsiniz. Bu nedenle yemeklerden birkaç saat sonra tüketilmesi tavsiye edilmektedir.
%100 güvenilir
Etiket bilgilerinin %100 doğru olduğunu
taahhüt ederiz.
En yüksek kalite
Ham maddelerimizi Avrupa’daki en büyük sporcu besinleri üreticilerinden temin ediyoruz.
Üretim
Üretim kalitesini garanti edebilmek için ürünlerimizi fason olarak değil kendi tesislerimizde üretiyoruz.
Ürün desteği
Aldığın ürünler ile ilgili bize kolayca ulaşabilir ve merak ettiklerinizi uzman ekibimize sorabilirsiniz.