KOMBİNASYONLAR
KAMPANYALAR
Kardiyo Nedir?

Kardiyo Nedir?

Sporcuların kas gelişimi sağlarken yağ yakımı için tercih ettiği bir egzersiz türü olan kardiyo, özellikle kilo vermek isteyenlerin mutlaka atlamaması gereken egzersizlerin başında geliyor. Birden fazla yöntemle yapılabilen kardiyo egzersizleri, vücudun metabolizma hızını artırırken aynı zamanda daha sağlıklı bir dolaşım sistemi için katkı sağlıyor. Özellikle masa başı işlerde çalışan ve hareketsiz bir yaşam tarzına sahip kişilerin mutlaka kardiyo yapması tavsiye ediliyor. Düzenli yapılan kardiyo egzersizlerinin sağlık açısından pek çok faydası bulunuyor.

Kardiyo Nedir?

Kardiyo, “kardiyovasküler” kelimesinden gelmektedir. Bir kısaltma olan bu kavram, kardiyovasküler sistemi çalıştıran egzersizler bütününü ifade etmektedir. Kalp ve damar sağlığı için önemli olan kardiyo çalışmaları, sadece profesyonel sporcular için değil herkes için gereklidir. Kardiyo, kilo vermek ve yağ yakmak isteyen kişiler tarafından düzenli olarak yapılmaktadır.

Kardiyo Nasıl Yapılır?

Kardiyo, temelde kalp ritminin yükseltilmesi ile yapılır. Ritmin yükselmesi ile birlikte daha hızlı çalışan metabolizma, daha fazla kalori yakmakta, enerji üretmektedir. Kardiyo olarak görülen egzersizler aşağıdaki gibi; ● Yüzme ● Koşu ● Tenis ● Tempolu yürüyüş ● Bisiklet ● Ağırlık kaldırma ● Kürek Tüm bunlara ek olarak, kalp atış ritmini hızlandıran ve belirli bir seviye üzerine çıkarabilen tüm egzersizler kardiyo olarak görülebilmektedir. Yaşınıza ve spor hedeflerinize bağlı olarak farklı egzersiz türlerinden dilediğinizi seçebilirsiniz.

Kardiyo Çeşitleri Nelerdir?

Kardiyo, farklı egzersizler ile yapılabilirken, kendi içinde iki farklı türe ayrılmaktadır. Kardiyo çeşitleri, egzersizin yoğunluğuna ve süresine bağlı olarak HIIT ve LISS olarak adlandırılmaktadır.

1. HIIT Kardiyo Nedir?

HIIT, yüksek tempo aralıklı kardiyo olarak bilinmektedir. Özellikle yağ yakımı için ideal olan bu kardiyo türü en popüler kardiyo çeşidi olarak gösterilmektedir. HIIT, yüksek ve düşük tempolu aktiviteleri bir arada yaparak vücudun daha etkili çalışmasını sağlamaktadır. HIIT kardiyo pek çok farklı egzersizle yapılabilmektedir. Bu türde, önemli olan nokta hem düşük hem de yüksek tempoyu bir arada kullanmaktır. Örneğin, 30 saniye boyunca hızlı bisiklet sürerek, hemen ardından 60 saniye boyunca normal hızda devam etmeniz, bu hareketi birkaç defa tekrarlamanız HIIT kardiyo yerine geçmektedir. HIIT, crossfit ve benzeri aktiviteler ile spor salonlarında da yapılabilmektedir. Bu egzersizlerde kalp ritminin maksimum kalp atış hızının %85’i seviyelerine çıkarılması hedeflenmektedir. Yoğunluğu yüksek olduğu için en fazla 20 - 30 dakika arasında yapılması tavsiye edilmektedir. HIIT kardiyo öncesi hafif ısınma hareketleri yapılması, yine aynı şekilde egzersiz sonrası soğuma hareketleri ile idmanın bitirilmesi sakatlık riskinin düşürülmesine önemlidir.

2. LISS Kardiyo Nedir?

LIIS kardiyo, hafif tempolu kardiyo anlamına gelmektedir. HIIT kardiyonun aksine, bu kardiyo türünde daha uzun süre boyunca, kalp atışlarını daha düşük seviyede tutarak uzun süreli egzersiz yapılması hedeflenmektedir. Kalp atış hızını maksimum %65 seviyelerinde tutmanız gereken bu kardiyo türünün, genellikle 45 dakika ile bir saat arasında yapılması tavsiye edilmektedir. Yoğun bir odak gerektirmemesi sayesinde grup halinde yapılabilen bir kardiyo egzersizidir. LIIS kardiyo, özellikle hafif tempolu yürüyüş ve bisiklet yoluyla yapılmaktadır. Spora yeni başlayanlar, kalp ve damar sisteminde problemler yaşayanlar için ideal bir tür olarak görülmektedir.

Kardiyo Ne İşe Yarar?

Kardiyo, kalp atış hızınızı artırarak, vücudunuzun daha fazla kalori yakmasını sağlamaktadır. Bu egzersizler yağ yakımı sağlamak, zayıflamak isteyen kişiler tarafından mutlaka düzenli şekilde yapılmalıdır. Kardiyo, sadece yağ yakımında değil aynı zamanda metabolizmanın da daha verimli çalışmasında önemli rol oynar. Düzenli ve doğru yapılan kardiyo ile kas gelişimini olumlu anlamda etkileyebilir, ağırlık çalıştığınız günlerden sonra kas onarımının daha hızlı gerçekleşmesini sağlayabilirsiniz.

Yağ Yakımı İçin En İyi Kardiyo Egzersizi Hangisi?

Kardiyo egzersizleri yağ yakımı için önemli bir role sahiptir. HIIT ve LISS egzersizlerin her ikisi de yağ yakımını artıran ve vücudun daha yüksek kalori harcamasını sağlayan kardiyo türleridir. Özellikle zayıflamak için kardiyo egzersizi tercihi yaparken, keyif aldığınız ve düzenli olarak yapabileceğiniz egzersizleri tercih etmeniz tavsiye edilmektedir. Bisiklet sürmek, tempolu yürüyüş gibi egzersizler, özellikle spor salonuna gidemeyen kişiler için ideal kardiyo yöntemleri arasında yer almaktadır. Eğer spor salonuna gidiyorsanız, crossfit egzersizleri ile etkili şekilde yağ yakımı sağlayabilirsiniz. Hangi kardiyo türü olursa olsun, düzenli ve doğru şekilde yaptığınız sürede yağ yakımına katkı sağlayacaktır. Bununla birlikte, kardiyonun iyi bir beslenme programıyla da desteklenmesi gerektiğini unutmamalısınız. Dengeli ve doğru miktarlarda kalori alarak daha hızlı kilo verebilirsiniz.

Kardiyo Yapmak Zararlı Mı?

Sağlıklı bir insanın kardiyo yapmasında herhangi bir sakınca bulunmamaktadır. Ancak, vücudunuzu zorlamamak ve kalp sağlığınızı korumak adına kardiyo yoğunluğunu doğru şekilde belirlemeniz, çok uzun süreler boyunca yüksek yoğunluklu kardiyo yapmamanız tavsiye edilmektedir. Kalp ve damar hastalıkları, yüksek tansiyon ve buna benzer kronik hastalıklara sahip kişilerin kardiyo yapmadan önce doktor gözetiminden geçmesi tavsiye edilmektedir. Kardiyo, doğrudan nabzı hızlandıran bir egzersiz türü olduğu için kalp hastalarında sakıncalı olabilir. Obezite ve aşırı kilo sorunları yaşayan kişilerin de kardiyo konusunda önce diyetisyen ve doktor tavsiyesi alması önerilmektedir. Eklemlere aşırı yük bindirmemek adına, tavsiye edilen egzesiz programlarını takip etmeniz en doğrusu olacaktır.

Doğru şekilde yapılan kardiyonun herhangi bir zararı bulunmamaktadır. Aksine, metabolizmayı hızlandırması, vücudu aktif tutması ve buna benzer etkileri sayesinde yaşam kalitenizi artırmaktadır.

%100 güvenilir
Etiket bilgilerinin %100 doğru olduğunu
taahhüt ederiz.
En yüksek kalite
Ham maddelerimizi Avrupa’daki en büyük sporcu besinleri üreticilerinden temin ediyoruz.
Üretim
Üretim kalitesini garanti edebilmek için ürünlerimizi fason olarak değil kendi tesislerimizde üretiyoruz.
Ürün desteği
Aldığın ürünler ile ilgili bize kolayca ulaşabilir ve merak ettiklerinizi uzman ekibimize sorabilirsiniz.