Kolayca Uygulayabileceğiniz, Metabolizma Hızlandırma Yolları
Merak etmeyin, metabolizma hızlandırmak için size “ilaç” satma niyetinde değiliz. Amacınızın, yavaşlayan metabolizmanıza biraz dinamizm katmak olduğunu ve bunu pratik bir şekilde yapmak istediğinizin farkındayız. Bu yüzden metabolizma hızlandırmak için, bilimsel temelleri olan 3 ipucu paylaşacağız. Arabanızın aküsü zayıfladığından nasıl başka aküden hızlı bir şekilde şarj ediyorsanız bu yöntemlerde sizin metabolizmanızı şarj edecek.
Metabolizma hızlandırma yolları no#1: Sabahları kahveyi azaltın
Kulağa ters geliyor biliyoruz. Kahve demek enerji demektir. Bu yüzden pek çok termojenik takviyede de kafein benzeri içerikler (yeşil çay, yeşil kahve kabuğu ekstraktı vs) bulunmaktadır. Hatta yapılan pek çok klinik çalışmada kafeinin metebolizmayı %5’e kadar hızlandırabildiğiniz gösteriyor. Ki bu da 2000 kaloride 100 kalori (yani neredeyse 1 dilim ekmek kadar enerji) demektir. Hiç de fena bir sayı değil. Peki o zaman kahveyi neden sabahları içmenizi istemiyoruz?
Çünkü kahve içmeniz kadar ne zaman içtiğiniz de metebolizma hızlandırma konusunda büyük öneme sahip. Sabah kalkar kalkmaz kahve içmekte acele etmeyin. Uyanık olduğumuzda adenozin denilen bir kimyasal vücudunuzda salgılanır. Beyindeki reseotörlere bağlanan bu hormon zihinsel aktiviteleri yavaşladır. Bir noktada o kadar çok reseptöre bağlanır ki, artık beyin verimli çalışamaz hale gelir. Biz buna “inanılmaz uyku bastıdı” diyoruz. Öğleden sonraları vücuttaki adenozin seviyesi en üst düzeye ulaşır. Bu vakitlerde kahve içerseniz daha etkili ve daha uzun süreli bir zindelik elde etmenizi sağlar.
Metabolizma hızlandırma yolları no#2: Demir depolayın
Demir eksikliği ile karşı karşıyaysanız vücudunuz hemoglobin üretemez. Şimdi lise biyoloji dersine geri dönelim ve kırmızı kan hücreleri olan hemoglobinlere yakından bakalım. Hemoglobin, oksijeni vücutta taşımakla görevlidir. Ne kadar fazla oksijen, o kadar fazla hayati fonksiyon olması ve kalori yakılması demektir. Bu da metabolizma hızlandırma hedefinin temelini oluşturur. Bu nedenle demir eksikliğinde metabolizma yavaşlar. Demir eksikliğini önlemek için: kırmızı et, karaciğer, balık, kuru üzüm, yumurta sarısı gibi demir açısından zengin gıdaları tüketin.
Metabolizma hızlandırma yolları no#3: Düşük kalorili diyetler yapmayın
Metabolizma hızlandırmak istiyorsanız, büyük ihtimalle amacınız kilo vermektedir. Kilo vermek için de herkesin ilk yaptığı düşük kalorili beslenme programlarını takip etmektir. Ancak eğer beslenme programını iyi ayarlayamazsanız, fazla kalori kısıtlaması metabolizmanızı yavaşlatarak kilo verme hedefinize ket vurabiliriz. Uzun süre düşük kalorili bir beslenme programı izleyen kişilerde metabolizmanın %30 azaldığı gözlenmiş. Hatta aşırı açlık durumlarında bu oranın %60’a kadar vardığını gösteriyor. Aşırı ve sürekli açlık halinde vücut o duruma uyum sağlayarak harcadığı enerjiyi de azaltır. Peki ya çaresi? Beslenme programı konusunda mutlaka bir uzmandan destek alın. Aldığınız kaloriyi ve makrolarınızı ihtiyaçlarınıza göre düzenlesin. Üstelik günümüze bunu ekonomik şekilde yapmanızı sağlayacak pek çok diyet aplikasyonu ve sitesi olduğunu unutmayın.