KOMBİNASYONLAR
KAMPANYALAR
Taurin Nedir? Taurin Ne İşe Yarar?

Taurin Nedir? Taurin Ne İşe Yarar?

Pek çok farklı gıdada, içecekte karşımıza çıkan, kimi zaman supplement olarak da sporcu besinlerinde yer alan taurin, sporculara sağladığı faydalar ile dikkat çeken bir takviye. Yalnızca sporcular için değil herkes için faydalı olan taurin, vücudun neredeyse her noktasında bulunmakta ve insanlar için önemli bir amino asit olarak bilinmektedir.

Pek çok farklı besin yoluyla alınabilen taurin, aynı zamanda supplementler aracılığıyla da alınabilmektedir. Taurin içeren sporcu takviyeleri, günümüzde amatörden profesyonel seviyeye kadar pek çok sporcunun kullandığı ürünler olarak ön plana çıkmakta.

Taurin Nedir?

Taurin vücutta üretilebilen ve neredeyse tüm vücudumuzda bulunan bir amino asit bileşendir. Yoğun olarak iskelet kaslarında bulunan taurin, vücudun doğru işlemesi adına pek çok konuda önemli bir rol üstlenmektedir.

Vücut tarafından üretilebildiği gibi pek çok besin yoluyla da vücuda alınabilmektedir. Taurin takviyesi yapılması istenen durumlarda, supplementler yoluyla da alınabilmektedir.

Taurin Ne İşe Yarar?

Taurin, vücudun düzgün şekilde işleyebilmesi adına pek çok önemli fonksiyona sahiptir. Kalp sağlığından sinir sistemine kadar pek çok konuda önemli bir rolu bulunmaktadır.

Taurin, aynı zamanda atletik performans üzerinde de olumlu etkiler sağlamaktadır. Yapılan araştırmalara göre, özellikle ani enerji gerektiren direnç sporlarında, atletizm ve benzeri spor dallarında taurinin performans üzerinde olumlu katkıları olduğu belirtilmektedir.

Taurin Nasıl Üretilir?

İlk defa 1800’lü yıllarda üretilmeye başlayan taurin, ilk dönemlerde boğa safrasından üretilmekteydi.

Günümüzde taurin üretimi, sentetik olarak herhangi bir hayvansal takviye içermeden yapılmaktadır. Taurin, vejeteryan ve vegan kullanıcılar tarafından da güvenle tüketilebilmektedir.

Taurinin Yararları Nelerdir?

Taurin, pek çok açıdan yararlı olan ve insan vücudunun her zaman ihtiyaç duyduğu temel amino asitlerden biri olarak gösterilmektedir. Taurinin başlıca yararları aşağıdaki gibi;

  • Vücudun su ve tuz dengesini sağlar: Taurin, vücutta su, kalsiyum ve tuz dengesini sağlayan temel amino asitlerden biri olarak gösterilmektedir.
  • Vitamin emilimine olumlu katkı sağlar: Taurin, başta B6, çinko ve A vitamini olmak üzere pek çok vitaminin vücut tarafından daha iyi emilmesinde etkili rol oynar.
  • Beyin kimyasallarını düzenler: Taurin özellikle nörolojik olarak ciddi katkılara sahiptir. Beyinde bulunan potasyum ve kalsiyum dengesini sağladığı gibi, unutkanlık ve benzeri hastalıklara karşı da koruma sağlamaktadır. Yine aynı şekilde, beyin gelişimine katkıları olması nedeniyle bebek mamalarında taurin ilavesi görülebilmektedir.
  • Kalp kaslarını güçlendirir: Taurinin en temel faydalarından biri de kalp kaslarını güçlendirmesidir. Pek çok kalp hastalığına karşı doğal koruma sağlaması nedeniyle taurin takviyelerinin tıbbi olarak kullanıldığı bilinmektedir.
  • Kolesterol seviyesini düzenler: Taurin, vücuttaki hormonları dengelemesi ile kötü kolesterolde düşüş sağlar.
  • Atletik performansa olumlu katkı sağlar: Taurin takviyesi alan sporcuların performanslarında artış görülmektedir. Özellikle direnç gerektiren sporlarda performans ve antrenman sonrasında daha hızlı toparlanma sağladığı bilinmektedir.

Taurinin başlıca faydaları bunlar olsa da vücudun neredeyse her organında, iskelet ve kaslar dahil olmak üzere pek çok bölümünde taurin bulunduğu bilinmektedir.

Taurinin Zararları Nelerdir?

Taurin, vücutta doğal olarak üretilen ve her insanın ihtiyaç duyduğu bir amino asittir. Yapılan araştırmalarda, taurinin insan vücudunda herhangi bir olumsuz etkisi olmadığı görülmüştür.

Dışarıdan, besin veya supplement yoluyla alınan taurin takviyelerinin de herhangi bir yan etkisi bulunmamaktadır. Taurin, bebek mamalarından enerji içeceklerine kadar pek çok besinde belirli ölçülerde bulunmaktadır. Bununla birlikte, daha yoğun formdaki taurin supplementler, dünya çapında pek çok profesyonel sporcu tarafından tercih edilmektedir.

Taurin Eksikliğinin Belirtileri Nelerdir?

Taurin, vücuttaki temel amino asitlerden biri olması nedeniyle pek çok amaç için kullanılmaktadır. Vücutta taurin eksikliği olması halinde pek çok farklı sağlık sorunu ortaya çıkabilmektedir;

  • Retina ve göz hastalıkları: Taurin, retinanın onarılması ve görüşün iyileşmesi adına önemli rol oynamaktadır. Vücutta taurin eksikliği göz hastalıklarına, retina hasarlarına ve görmede bozukluğa neden olabilir.
  • Kalp rahatsızlıkları: Taurinin kalp kasları üzerinde olumlu etkisi bulunmaktadır. Eksik olması halinde kalp ve damar rahatsızlıkları görülebilmektedir.
  • Kas hasarı, halsizlik ve yorgunluk: Taurin iskelet kaslarında da bulunan bir amino asittir. Eksikliği durumunda halsizlik ve yorgunluk hissi, kasların zayıflaması gibi belirtiler ortaya çıkabilmektedir.
  • Depresyon: Taurin, beyin kimyasının düzenlenmesi adına önemli bir amino asit olarak bilinmektedir. Eksikliği halinde depresyon gibi hastalıklara neden olabilir.
  • Zayıf bağışıklık sistemi: Taurin, vücutta serbest radikallere karşı önemli bir savunma mekanizmasıdır. Antioksidan etkiye sahip olan olan bu amino asit, özellikle bağışıklık sisteminin doğru çalışması adına çok önemlidir. Taurin eksikliğinde bağışıklık sisteminde zayıflama görülebilir.

Taurin kullanımı her ne kadar güvenli bir amino asit olarak kabul edilse de eksikliği halinde doktor tavsiyesi ile takviye almanız tavsiye edilmektedir.

Taurin Hangi Besinlerde Bulunur?

Taurin, pek çok hayvansal gıdada bulunmaktadır. Yüksek miktarda taurin içeren besinler aşağıdaki gibi;

  • Kırmızı et
  • Balık
  • Yumurta
  • Kalamar
  • Bazı maden suları
  • Peynir
  • Yoğurt
  • Tereyağı
  • İstiridye

Bununla birlikte, pek çok enerji içeceği ve gazlı meşrubatlara taurin ilavesi yapıldığı da bilinmektedir.

Günlük Taurin İhtiyacı Ne Kadardır?

Taurin, vücut tarafından oldukça verimli kullanılabilen bir amino asit olması nedeniyle doz aşımı ihtimali oldukça düşüktür. Vücutta fazla taurin kısa sürede boşaltım yoluyla atılmaktadır. Ancak yine de aşırı supplement alımı yapılmaması, önerilen servis miktarının aşılmaması önerilmektadir.

Sağlıklı bir insan günlük olarak 500 ile 2000 mg arasında taurine ihtiyaç duymaktadır. Bu rakam beslenmenize ve spor rutininize göre değişmektedir.

%100 güvenilir
Etiket bilgilerinin %100 doğru olduğunu
taahhüt ederiz.
En yüksek kalite
Ham maddelerimizi Avrupa’daki en büyük sporcu besinleri üreticilerinden temin ediyoruz.
Üretim
Üretim kalitesini garanti edebilmek için ürünlerimizi fason olarak değil kendi tesislerimizde üretiyoruz.
Ürün desteği
Aldığın ürünler ile ilgili bize kolayca ulaşabilir ve merak ettiklerinizi uzman ekibimize sorabilirsiniz.